17.6 C
București
vineri, iunie 14, 2024
AcasăSanatate si HobbyStil de viataAlimente sanatoase pe care le poti consuma in sezonul rece

Alimente sanatoase pe care le poti consuma in sezonul rece

Chiar dacă vara, dar mai ales toamna a fost generoasă cu noi și ne-a oferit zile pline de căldură, multe alimente sanatoase, asta nu înseamnă că sezonul rece trebuie uitat cu desăvârșire. De altfel, în ultima perioadă temperaturile au scăzut de mult. Ceea ce ne duce cu gândul la iarna care se apropie. Acest anotimp vine cu multe modificări în rutina noastră. De altfel, chiar și stilul alimentar este schimbat în această perioadă.

Mâncăruri de suflet, pentru iarnă

Iarna aduce o schimbare în preferințele noastre alimentare. Cei mai mulți dintre noi preferă să renunțe acum la salatele răcoritoare în favoarea acelor mâncăruri mai consistente și hrănitoare. De suflet, cum li se zice. Și nu, nu este vorba despre niciun moft. Ci chiar și specialiștii în domeniu sunt de părere că în această perioadă este esențial să ne adaptăm obiceciurile alimentare la nevoile sezonului rece. De ce? Pentru a ne menține sănătatea. Și a ne bucura de o stare de bine. Avem și noi pentru câteva sugestii de alimente care îți încălzi sufletul și corpul în această perioadă friguroasă.

Supe delicioase

Atunci când vii acasă și ești de-a dreptul cuprins de frigul de afară, simți nevoia să mănânci ceva cald. Ceva care să îți meargă la suflet, după cum se zice. De aceea, o farfurie de supă caldă este remediul perfect pentru zilele reci de iarnă. Atunci când vrei să te simți alinat, dar și încălzit. Bolul acesta cu lichid fierbinte nu doar că îți încălzește trupul, dar îți furnizează și vitaminele, mineralele și nutrienții necesari pentru a-ți întări sistemul imunitar. Optează pentru supe cu legume de sezon, precum cartofii dulci, dovleacul sau varza, pentru un plus de gust și vitamine. Evident, la loc de cinste este supa de pui cu piper și usturoi, care poate fi considerat preparatul care descrie cel mai bine zilele de iarnă.

Citrice, pentru un gust bun și bombă de vitamine

Iarna este cel mai bun anotimp în care te poți bucura de fructele bogate în vitamina C. Acum citricele precum portocalele, grapefruitul și mandarinele sunt foarte apreciate și parcă mai gustoase decât oricând. Consumul regulat al acestora contribuie la stimularea sistemului imunitar și la prevenirea răcelilor și gripei. Adaugă-le în dieta ta zilnică pentru a-ți menține energiei și vitalitatea. Nu sunt pe placul tău dar nu vrei să te lipsești de efectele lor curative? Poți să le introduci în sucuri care mai conțin și alte delicii hibernale, cum ar fi combinația de măr, morcov, sfeclă și portocală sau lămâie, ori poate strugure, măr și grapefruit? Suntem siguri că ai și tu preferatele tale, așa că nu mai ai niciun motiv să renunți la ele.

Peștele gras reduce depresia

Sezonul rece este unul în care soarele nu mai este atât de mult prezent pe cer, ceea ce înseamnă că și dispoziția noastră nu este tocmai una care să debordeze de fericire. Știai că stările depresive pot fi ținute mai ușor sub control cu ajutorul unei alimentații sănătoase? Dacă nu, îți spunem noi că peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, heringul, sardinele sau tonul, este o sursă excelentă de acizi grași omega-3, esențiali pentru sănătatea inimii și a creierului.

Există studii științifice care menționează faptul că dacă vei consuma pește în mod regulat, poți avea parte de reducerea inflamațiilor și la îmbunătățirea stării de spirit. De aceea l-am și trecut pe lista cu alimente ideal de consumat în sezonul rece. Chiar și dacă nu ești mare amator de pește, vei găsi pe internet o mulțime de rețete din care te poți inspira și care să fie pe placul tău. Ar fi de preferat ca măcar o dată pe săptămână ar trebui să de oferi celor dragi preparate pe bază de pește și vei simți diferența.

Fructele uscate și nuci

Migdalele, nucile și fructele uscate, precum smochinele, caisele, curmalele și prunele uscate, sunt considerate printre cele mai bune gustări nutritive și care îți oferă o senzație de sațietate pentru sezonul rece. Acestea sunt o sursă naturală de multe fibre, proteine și grăsimi sănătoase, oferindu-ți energie pe termen lung și temperându-ți pofta de a ronțăi ceva nesănătos între mese. Totuși, trebuie să ții cont că dacă vei consuma în cantități destul de mari, atunci acul cântarului nu va fi cel mai bun prieten al tău.

Ceaiuri calde, pentru trup și suflet

Pe lângă aportul de lichide esențial pentru hidratarea corectă, ceaiurile calde neîndulcite pot aduce o mulțime de beneficii sănătății. Ceaiurile pe bază de plante, precum ceaiul de ghimbir sau cel de mentă, te pot ajuta la calmarea sistemului digestiv și la reducerea stresului resimțit după o zi grea. De asemenea, poți încerca un ceai delicios, preparat din coaja uscată rămasă de la merele mâncate de cei mic, peste care torni apă fierbinte și adaugi un vârf de cuțit de scorțișoară și puține cuișoare. Este ca și cum ai mânca o plăcintă de mere delicioasă, dar fără caloriile celei din urmă.

Condimentele nu trebuie să îți lipsească

În această perioadă preferăm alimentele pline de savoare, iar cel mai bine este dată de folosirea de condimente. Tu știi mai bine care sunt cele preferate de tine, combinațiile cu care nu dai greș niciodată, dar iarna cei mai mulți dintre noi ne axăm pe ghimbir și scorțișoară.
Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, fiind un ingredient perfect pentru ceaiuri, turtă dulce sau băuturi calde.

Scorțișoara, la rândul său, adaugă un gust delicios și este indicată și în cazul diabeticilor. Folosește-le în rețetele tale pentru a aduce un plus de aroma, dar și beneficii sănătății.
Adaptarea dietei la sezonul rece poate aduce mai multe efecte curative pentru starea ta de bine. Sugestiile noastre nu doar îți oferă o explozie de arome în timpul iernii, dar și hrănesc corpul și mintea în moduri care te vor face să te simți mai bine. Așadar, bucură-te de deliciile sezonului și înfruntă cu un zâmbet larg frigul iernii.

Citeste si
Cele mai populare
itexclusiv.ro